Binnen dit 3DPRIME project wil VITO zijn technologie voor 3D printen (micro-extrusie) naar een hoger niveau brengen door een pilootlijn te bouwen. Deze technologie heeft als voordeel dat een exceptioneel brede waaier aan materialen, o.a. conventionele materialen (kunststoffen en metalen), maar ook keramische materialen, kan geprint worden. Hierdoor kunnen functionele componenten (katalysatoren, sorbenten, warmtewisselaars en elektrodes) geproduceerd worden via 3D printen, waardoor de performantie van deze componenten significant kan verhoogd worden. Zodoende kunnen deze technologie en de beoogde pilootlijn ingezet worden om o.a. de chemie- en energiesector verder te verduurzamen.
Het produceren van functionele componenten met hogere performantie via deze micro-extrusie technologie, werd door VITO al veelvuldig aangetoond op de huidige (labo-)infrastructuur, in samenwerking met meerdere industriële partners. Echter, om de technologie verder te kunnen valideren in industrieel relevante condities is onderzoekinfrastructuur nodig die grotere hoeveelheden kan produceren zonder in te boeten op kwaliteit (resolutie, vormnauwkeurigheid, sterkte) en het aantal geschikte materialen, tegen een competitieve kostprijs. Deze validatie is een noodzaak en concrete vraag van de (Vlaamse) bedrijven vooraleer de stap richting marktintroductie en implementatie van deze innovatieve functionele componenten kan genomen worden.
Momenteel bestaat er wereldwijd geen open toegankelijke piloot- of productiefaciliteit voor deze micro-extrusie 3D printtechnologie, waardoor de validatie van deze componenten onder relevante industriële condities sterk gehinderd wordt. De beoogde 3D pilootlijn is dus een belangrijke toevoeging aan de uitbouw van VITO als kenniscentrum in 3D printen en zal verdere co-creatie en innovaties in Vlaanderen en daarbuiten mogelijk maken. Zo zal 3DPRIME bijdragen aan het behoud van VITO’s internationale positie binnen dit kennisdomein, en het verder verankeren van deze kennis en technologie in Vlaanderen.
Concreet heeft 3DPRIME als doel om een state-of-the-art 3D micro-extrusie pilootlijn te bouwen welke tot 1 ton/maand aan functionele componenten uit een brede waaier aan materialen (metaal, composiet en keramiek) kan produceren in een geautomatiseerd, (semi-)continu proces met voldoende hoge resolutie (200-1600 µm). Deze componenten zullen ten eerste leiden tot doorgedreven procesintensificatie en zo de elektrificatie en verdere verduurzaming van de chemiesector in Vlaanderen faciliteren. Ten tweede zal de opschaling van deze technologie toelaten om functionele materialen voor de energiesector, zoals warmtewisselaars en elektrodes, te ontwikkelen op een techno-economische wijze. Hierdoor komt het project ook tegemoet aan de Vlaamse Strategie voor Slimme Specialisatie, met prioritaire domeinen als duurzame chemie, geavanceerde materialen, slimme maakindustrie en energie.
Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek
01-05-2024 tot 31-12-2026
maakindustrie, materialen, Onderzoek en innovatie
Onderzoek en Innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact