Europa is op weg naar duurzamere, gedecentraliseerde en digitale energienetwerken. Steden staan voor de taak om de lokale transitie van de opwekking en opslag van hernieuwbare energie te coördineren en tegelijkertijd de stabiliteit van het net te handhaven. Integratie tussen energiedragers (warmte, elektriciteit) is noodzakelijk om een grotere flexibiliteit en een betere efficiëntie mogelijk te maken. In de Noordzeeregio werden reeds veel nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen met succes gedemonstreerd. Maar naarmate de regio de transitie voorbereidt, ontstaan er nieuwe uitdagingen op het gebied van bestuur, financiën en technologische keuzes.
Het internationale partnerschap van ACCESS zal gezamenlijk onderzoeken en demonstreren hoe schaalvoordelen kunnen worden bereikt. Bijvoorbeeld via lokale hubs van energiegemeenschappen, peer-to-peer energiehandelsmodellen en lokale planningsinstrumenten voor samenwerking op lokaal niveau. Zo zal de stad Mechelen een lokaal energienetwerk op gebouwniveau opzetten. De kennispartners, waaronder de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, zullen hierbij expertise en structuur bieden.
Het ACCESS project streeft naar een vermindering van 25% van de CO2-uitstoot, 30% vermindering van de ontwikkelingstijd van projecten voor slimme netwerken en 20% vermindering van de kosten.
Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek
Stad Mechelen
15-01-2019 tot 30-04-2023
hernieuwbare energie opslag, hernieuwbare energie productie, koolstofarme economie, stedelijke ontwikkeling
Behoud en bescherming van het milieu en efficiënt gebruik van grondstoffen
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact