Er is een drastische toename van leeftijdsgebonden chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer, osteoporose en reumatoïde artritis. Daarom is onderzoek en ontwikkeling in de gerontologie, de wetenschap die het ouder worden bestudeert, belangrijker dan ooit. Dit reflecteert zich wereldwijd ook in toegenomen investeringen in de ontwikkeling van nieuwe of herbestemde medicijnen die de mechanismen van veroudering aanpakken. In het AGING SCREEN project ontwikkelt de Universiteit Hasselt een farmacologisch screeningsplatform waarmee we veroudering in weefsels en cellen in kaart kunnen brengen.
In het preklinische onderzoek aan UHasselt worden momenteel reeds 7 van de 12 kenmerken (hallmarks) van veroudering routinematig gemeten. Tijdens het project wordt beoogd om de expertise rond deze analyses uit te breiden tot de 12 kenmerken, en dus een preklinisch multiplex screeningsplatform te ontwikkelen dat alle aspecten van veroudering op celniveau omvat.
Bovendien beogen we een innovatief platform waarmee niet alleen de kenmerken van cel veroudering, maar ook ziektespecifieke merkers gemeten kunnen worden, en dit alles binnen hetzelfde platform dat tot 100 merkers simultaan kan meten. Naast het eigen onderzoek binnen UHasselt, zal dit platform worden aangeboden aan kenniscentra die leeftijdsgerelateerde ziekten onderzoeken en bedrijven die medicijnen ontwikkelen om verouderingsziekten te voorkomen of behandelen. Zo kunnen bedrijven via dit platform bepalen welke producten de hallmarks van veroudering effectief aanpakken.
Dit state-of-the-art platform is cruciaal om het innovatiepotentieel in onze regio te versterken. Het zal nieuwe samenwerkingen mogelijk maken en een aantrekkingspool voor onze regio zijn voor bedrijven die zich richten op veroudering en ouderdomsgerelateerde aandoeningen.
Deze project maakt deel uit van een groter goedgekeurd SALKturbo initiatief (‘Ouder en Wijzer: Limburg als kennishub voor innovatie in veroudering’) waarmee UHasselt ervoor wil zorgen dat Limburg top of mind is wanneer men aan onderzoek rond veroudering denkt. Verschillende bedrijven, van kleine en middelgrote biotech tot grote farma, toonden reeds hun interesse om gebruik te maken van AGING SCREEN via intentiebrieven (LoI).
Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling in de gerontologie, kan onze regio bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en diensten voor de toenemende groep oudere personen in onze samenleving. Als aantrekkingspool voor kennisinstellingen en bedrijven, halen we ook toekomstgerichte jobs en talent naar onze regio. Dit platform is een absolute meerwaarde voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor onze vergrijzende bevolking, zodat de implementatie van innovaties in de ouderenzorg versterkt en versneld kan worden. Daar wordt de ouder-wordende burger én de economie in de regio beter van.
Universiteit Hasselt
01-10-2024 tot 01-10-2027
digitalisering, Onderzoek en innovatie, zorginnovatie
Onderzoek en Innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact