Het hoofddoel van offshore windparken (OWF's) is de productie van hernieuwbare energie. OWF's dragen bij aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling op het gebied van schone energie en klimaatactie en bieden mogelijkheden voor ruimtelijk meervoudig gebruik met natuurbehoud en aquacultuur. Het type en de milieu-impact van chemische emissies van OWF's zijn tot nu toe grotendeels over het hoofd gezien, hoewel de eerste onderzoeken aangeven dat OWF's een bron van chemische emissies vormen. Aangezien de Noordzee een zeer dynamisch systeem is, kunnen deze emissies een grensoverschrijdende impact hebben. Gezien de grote toename van het aantal OWF's is transnationale samenwerking vereist om de uitstoot van verontreinigende stoffen te minimaliseren en een gezond ecosysteem te garanderen.
Het Anemoi project, genoemd naar de Griekse windgoden, heeft als doel de chemische emissies van OWF's in het Noordzeebekken te karakteriseren, hun impact op het mariene ecosysteem te beoordelen, de mogelijkheden voor aquacultuur op OWF's te evalueren en effectieve controle-instrumenten en reductiemaatregelen voor te stellen om een duurzaam meervoudig gebruik van het mariene milieu te garanderen.
Anemoi zal onze kennis van de bronnen van chemische emissies en hun potentiële risico's vergroten, wat essentiële informatie is voor de OWF-industrie en voor beleidsontwikkeling. Het project zal aanpassingen van de regelgeving voorstellen die nodig zijn om te komen tot een internationaal geharmoniseerde milieuwetgeving voor OWF-emissies binnen het Noordzeegebied. Anemoi zal oplossingen aandragen om de chemische emissies van corrosiebeschermingssystemen en aangebrachte coatings te verminderen en zal de nodige elementen aanreiken voor een degelijk beheer ervan.
Om de projectdoelstellingen te bereiken zal een sterk participatief kader voor belanghebbenden worden opgezet. Hier zullen projectpartners en belanghebbenden uit de industrie, het beleid en de publieke sector deelnemen aan kennisuitwisseling in twee richtingen. Deze kennis zal worden gebruikt om de projectactiviteiten en voorgestelde reductiemaatregelen te sturen, maar ook om nieuwe bevindingen te creëren over het maatschappelijke landschap dat de ontwikkeling van OWF drijft.