Het tripartiete project ARC bestaat uit 8 partners en 1 geassocieerde partner en zal actief zijn in een gebied van 13.194 km², gedeeltelijk gelegen in de stroomgebieden van de IJzer, de Leie en de Schelde. Het project heeft als doel om door middel van de uitgevoerde acties de klimaatbestendigheid van het gebied te versterken en risico’s op rampen te voorkomen. Hiervoor zijn aanzienlijke personele en technische middelen nodig die niet door elke projectpartner afzonderlijk hadden kunnen worden opgebracht. Via een "butterfly-effect" zullen de acties die door de partners worden uitgevoerd en die gebaseerd zijn op de ecosystemen aan weerszijden van de grens, bij elkaar opgeteld en versterkt worden. Deze solidariteit tussen bovenstrooms en benedenstrooms gelegen gebieden in een uitgestrekte, relevante en
aaneengesloten zone is essentieel in een grensoverschrijdende aanpak.
ARC bestaat uit het realiseren van een reeks natuurlijke en duurzame inrichtingsacties om de klimaatbestendigheid te versterken, waarbij wordt gewerkt rond twee grote pijlers:
- Realiseren van een groot aantal aanplantingsacties met als doelstellingen: het vastleggen van CO2, het tegengaan van hitte-eilanden in de stad, het verbeteren van de infiltratie van water in de bodem en het aanbieden aan de bevolking van groene infrastructuren die bevorderlijk zijn voor het welzijn en die talrijke ecosysteemdiensten bieden.
- Inrichten van waterlopen en wetlands met als doel de opslagcapaciteit van regenwater te vergroten, het water stroomopwaarts te vertragen, erosie tegen te gaan, natuurlijke risico's (laag waterpeil, overstromingen, droogte) te voorkomen, de fysische, chemische en biologische kwaliteit van de waterloop te verbeteren, en tegelijkertijd de ontwikkeling van de biodiversiteit te stimuleren.
Op het einde van het project ARC zullen zes, door alle partners gezamenlijk ontwikkelde oplossingen zijn uitgevoerd:
- aanplantingen (bebossing, heggen, oevervegetatie, kuilbeplanting),
- vergroening van natuurlijke vochtige bufferzones,
- herstel van aquatische milieus (granulometrische aanvulling en vergroening van oevers),
- maatregelen om bodemerosie tegen te gaan en/of werken om de waterretentiecapaciteit te vergroten,
- herstel en aanleg van vijvers,
- productie van een tweetalige interactieve en participatieve burgerapplicatie.
Al deze resultaten zullen het mogelijk maken om de doelstellingen van het project ARC te bereiken, namelijk het vergroten van de klimaatbestendigheid van het grensoverschrijdende gebied door middel van op de natuur gebaseerde oplossingen, en het sensibiliseren van de lokale bewoners en actoren door middel van een dynamische en efficiënte communicatie met behulp van een groot aantal participatieve en tweetalige communicatiemiddelen.