
Het Wetenschapspark Arenberg in Leuven voorziet kantoor- en laboruimtes voor bedrijven en organisaties in de biotech, ICT en mechatronica sectoren. Op het park zijn vandaag verschillende vooraanstaande spelers actief zoals imec, Flanders Make, KU Leuven, VIB en UZ Leuven, maar ook gevestigde bedrijven als UCB, Twipe, Sirris, Cronos, ICSense en vele startende bedrijven. Het Wetenschapspark Arenberg is echter een zeer gesloten park, waar vandaag weinig interactie kan plaatsvinden tussen de verschillende stakeholders. Er is een nadrukkelijke vraag van alle partijen om dit te verbeteren en samenwerking te stimuleren.
Gelet op deze nood zal er een “Arenberg Community” opgestart worden, met als ambitie om op het Wetenschapspark Arenberg ontmoetingen, samenwerkingen en co-creatie mogelijk te maken tussen de kenniscentra, clusterorganisaties en ondernemingen op en rond het park. Met de Arenberg Community krijgt de ambitie om de op het Wetenschapspark Arenberg actief zijnde partijen met elkaar te verbinden concreet vorm. De community zal ook een fysieke verankering in het park krijgen. Hiervoor zal voor het eerst in het twintig jarig bestaan van het park naast kantoor- en laboruimte ook ruimte voorzien worden om de community die zich op het park bezighoudt met onderzoek en innovatie de mogelijkheid te bieden elkaar te ontmoeten. In de “Community Building”, een nieuw gebouw dat centraal op het wetenschapspark opgetrokken zal worden, zullen daarom naast kantoorruimte ook “community spaces” voorzien worden, zoals o.a. ruimtes voor co-working, informele ontmoetingen en evenementen. Deze EFRO-aanvraag heeft enkel betrekking op die community ruimtes, niet op de kantoorruimtes. De community ruimtes van het gebouw omvatten het gelijkvloers, kelder-, eerste en de bovenste verdieping van de Community Building.
Om tot een Arenberg Community te komen zullen de verschillende partijen op en rond het Wetenschapspark Arenberg ook actief samengebracht worden, door o.a. het organiseren van trainingen, presentaties, matchmaking en andere events. De community zal ook aangevuld worden met de bestaande stakeholders die in het bredere regionaal ecosysteem vandaag al actief zijn, zoals bv. Leuven Mindgate, Voka Vlaams-Brabant en Sirris. De werking van de Arenberg Community zal zich vooral situeren in de community spaces van de Community Building, maar ook tijdens de bouw daarvan zal er al gewerkt worden aan het bouwen van de community, zij het dan vanuit andere locaties.
Deze EFRO-aanvraag werd initieel ingediend via de vzw Beheerscomité Wetenschapspark Arenberg, maar inmiddels is de eigenlijke aanvragende patrimoniumvennootschap Community Building Arenberg BV opgericht, met aandeelhouders KU Leuven, Stad Leuven, Flanders Make en PMV. De vennootschap werd opgericht op 25/09/2024 en heeft ondernemingsnummer 1014.096.594. Community Building Arenberg zal instaan voor de bouw van de nieuwe innovatiecluster, terwijl KU Leuven Research & Development zal instaan voor de exploitatie ervan.
Samengevat zullen Community Building Arenberg en KU Leuven Research & Development een “Arenberg Community” oprichten om interactie, kruisbestuiving en co-creatie te stimuleren, door het organiseren van initiatieven om de verschillende actoren op en rond het Wetenschapspark Arenberg samen te brengen en het bouwen van een fysieke locatie om dat te faciliteren.
Community Building Arenberg
01-09-2024 tot 31-08-2027
clusters, dienstverlening, Onderzoek en innovatie
Onderzoek en Innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact