Zowel in Frankrijk als in België zien zelfstandige ambachtslieden hun marktaandeel zakken. Om hun positie te behouden en te versterken hebben ze geen andere keuze dan te innoveren om in te spelen op de verwachtingen van de consument die steeds veeleisender wordt en gezonde kwaliteitsproducten verlangt.
De doelstelling van het AVENIRS-project is om ambachtelijke bakkers en patissiers in de grensregio tussen België en Frankrijk te begeleiden bij deze innovaties met producten met een gezondheidsvoordeel.
Een Frans-Belgisch partnerschap van bakkers, voedings- en gezondheidsexperts, opleidingscentra en de overheid en leveranciers onderzoeken, ontwikkelen en lanceren een ambachtelijk productgamma dat inspeelt op de nieuwe consumentenverwachtingen. Dit gamma kreeg de naam ‘Da mag!’. Dankzij ambachtelijk vakmanschap en wetenschappelijk verfijnde recepten worden producten gemaakt met minder vet, suiker, zout, of meer vezels, vitamines…. Zo eet je gezond(er), terwijl je blijft genieten. Het productgamma bevat onder meer diverse eclairs, brood zonder korst, brood zonder zout, een light croissant, cookies met havervlokken, een muffin op basis van tarwekiemen, met zwarte bes en bosbes.
30 West-Vlaamse en 50 Franse ambachtelijke bakkers leren via de masterclass ‘Brood en Banket’ de producten maken en aan de man brengen.
De projectpartners maken tevens een praktijkgids met aanbevelingen voor voedselveiligheid en het beheersen van kruisbesmettingen.
Chambre Régionale de Métiers et de l'Artisanat Hauts-de-France (CRMA) (Frankrijk)
POM West-Vlaanderen, Syntra West vzw
01-01-2018 tot 31-12-2021
innovatie, kmo ondersteuning, ondernemerschap, voedingsindustrie
Versterken van het concurrentievermogen van kmo’s
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact