Niet alleen wat we kunnen doen, maar vooral wat we willen doen is wat telt om mondiale en Noordzee regio-uitdagingen aan te pakken.
De overgang naar een circulaire economie is een belangrijk middel om te werken aan de klimaatuitdaging, met het vooruitzicht op nieuwe bedrijfsmodellen. Daarom biedt het gebruik van biobased materialen in de bouw (gebouwde omgeving, interieurbouw en civiele techniek) een unieke kans.
Een aantal koplopers is zich bewust van de urgentie en kansen van biobased materialen, maar stuit op verschillende obstakels om verdere stappen te zetten. BBoBB gaat over het ontwikkelen, versterken en demonstreren van waardeketens voor biobased bouwen, zodat iedereen in de keten - van boer tot bouwer - een gezamenlijke bijdrage kan en wil leveren aan de uitdagingen van deze tijd.
Overkoepelende obstakels die op dit moment worden ervaren zijn van organisatorische, technische en juridische aard:
- Gebrek aan goed georganiseerde waardeketens
- Versnipperde en deels ontbrekende kennis en gegevens
- Faciliterend overheidsbeleid, wet- en regelgeving
- Bewustwording bij verschillende partijen in de keten
- Financiële haalbaarheid van biobased bouwmaterialen
Het doel van BBoBB is om deze uitdagingen in de Noordzee regio aan te pakken door een transnationale aanpak te ontwikkelen voor de valorisatie van biogebaseerde waardeketens. Dit zal worden gedemonstreerd in 5 regionale pilots, waar ontwikkelde methoden en bedrijfsmodellen daadwerkelijk worden toegepast.
Dit wordt bereikt door verschillende activiteiten gericht op versterking en opschaling, met een focus op governance en beleid (WP1); demonstratie van kosten en baten (WP2); ontwerp en bewustwording (WP3).
De structuur van de activiteiten en de samenstelling van het projectpartnerschap zorgen ervoor dat alle partijen in de keten kunnen worden samengebracht. De transnationale samenwerking en uitwisseling van kennis biedt zo een schaalsprong om zowel economische als ecologische impact te creëren met de toepassing van biobased materialen.