Met dit project wil de Universiteit Antwerpen een laboratorium- en pilootinfrastructuur realiseren in de domeinen duurzame waterstof, koolstofrecyclage, circulair water en zuivere lucht. Deze infrastructuur zal zich in BlueApp bevinden en verbindt (inter)nationale actoren in een ecosysteem rond duurzame chemie en materialen.
BlueApp, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, is een open innovatie hub en technologie accelerator voor duurzame chemie en materialen. Het gebouw BlueApp is gevestigd op het eco-effectieve bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Het heeft als missie om complementaire actoren binnen het (inter)nationale ecosysteem voor duurzame chemie en materialen met elkaar te verbinden. Onze ultieme ambitie is om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een gezond leefmilieu en klimaatneutraliteit.
Meer specifiek beoogt BlueApp innovaties op vlak duurzame waterstof, koolstofrecyclage, circulair water en zuivere lucht te ontwikkelen, valideren en demonstreren in een relevante omgeving. In deze domeinen wil BlueApp een breed gamma aan technologieën zoals o.a. elektrochemie, plasmatechnologie, foto- en thermokatalyse op (semi)pilootschaal (TRL 3-7) inzetten. Hiermee zetten we in op een markten met enorm veel potentieel die in alle Vlaamse en Europese roadmaps voor klimaatneutraliteit uitgelicht worden.
Om multidisciplinaire samenwerkingen, efficiënte opschaling en economische valorisatie in deze domeinen optimaal te ondersteunen, is er nood aan gespecialiseerde O&I infrastructuur. Zulke infrastructuur die openstaat voor onderzoekers van zowel kennisinstellingen als bedrijven actief in chemie, cleantech, climate tech en circulaire economie is vandaag niet aanwezig in Vlaanderen.
Specifiek gaat het om de inrichting van 870 m2 aan laboratoria in BlueApp. Zes verschillende labo’s zullen ontwikkeld worden. Drie labo’s gericht op technologieën voor het circulair gebruik en opwaardering van CO2 alsook de productie en opslag van waterstof. Vervolgens realiseren we één labo voor de ontwikkeling van technologie voor de realisatie van een gezond binnen- en buitenklimaat. Tenslotte zijn er twee ondersteunende labo’s waarin enerzijds technologische oplossingen gebouwd kunnen worden dankzij engineering en prototyping apparatuur en anderzijds oplossingen gevalideerd kunnen worden m.b.v. analytische toestellen in een geaccrediteerde context. Deze labo’s zullen ingezet worden voor de uitvoering van collaboratieve projecten, verhuurd worden aan startups en scale-ups en aangewend voor de uitbouw van living labs en dienstverlening ten behoeve van bedrijven. Bedrijven en kennisinstellingen zullen in BlueApp gebruik kunnen maken van infrastructuur, diensten, expertise en apparatuur en zo hun time-to-market verkorten op weg naar economische valorisatie in Vlaanderen en Europa. Alleen zo kunnen we echt de weg naar klimaatneutraliteit en een gezond leefmilieu inslaan.
Universiteit Antwerpen - UAntwerpen - Campus Middelheim
01-06-2023 tot 01-06-2026
ecosysteem beheer, innovatie, koolstofarme economie, Leefmilieu
Onderzoek en Innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact