CBCI wil circulair en biogebaseerd bouwen aanjagen en meer ingang doen vinden binnen de bouwsector in zijn geheel. Het ontwikkelt daarvoor een integrale aanpak die kan dienen als basis voor de gehele bouwsector. Het project onderzoekt en demonstreert hoe kostbare of niet hernieuwbare grondstoffen (materialen, energie), afval, CO2 emissies... vermeden of door biogebaseerde alternieven vervangen kunnen worden. Dit niet enkel in de bouwfase, maar gedurende de hele levenscyclus van een gebouw.
In het project staan 2 piloot cases centraal waarbij bestaande gebouwen circulair gerenoveerd worden met biogebaseerde materialen. In Vlaanderen betreft dit een gebouw van KU Leuven in Gent. De fe worden. De gevelelementen hiervoor worden eerst tezamen met stakeholders en experts ontwikkeld tot prototype en vervolgensin reële omstandigheden toegepast.
Het project resulteert in diverse publicaties, MOOC's, een praktische gids en een haalbaarheidsstudie met de bedoeling de bouwsector zo breed mogelijk te stimuleren. Daarmee worden (toekomstige) professionals geïnspireerd en krijgen ze praktische handvaten aangereikt om de nieuwe biogebaseerde en circulaire oplossingen in elke stap van het bouwprocestoe te passen. Degrensoverschrijdende lessen en goede praktijken komen, inclusief de ontwikkelde materialen, samen in een demonstratietentoonstelling bij Kamp C.
Stichting Avans (Nederland)
Kamp C, Katholieke Universiteit Leuven, Vlaamse Confederatie Bouw, WTCB-Wetenschappelijk en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf
01-03-2019 tot 30-09-2022
biogebaseerde economie, bouw, circulaire economie
Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact