Kunststoffen, verontreinigd met broomhoudende brandvertragers (non-REACH compliant), worden momenteel niet of onvoldoende gerecycleerd. Het project CIRCOPLAST wil hier een antwoord op bieden en een innovatieve extractietechnologie ontwikkelen om broomhoudende vlamvertragers uit kunststofafval te verwijderen. Het project focust op de ontwikkeling van een groen en innovatief proces zonder het gebruik van toxische oplosmiddelen en met behulp van baanbrekende technologieën zoals superkritische vloeistoffen, UV-straling en enzymatische processen.
CIRCOPLAST bestudeert of het batch proces, ontwikkeld binnen het INTERREG FWVL project VALBREE, kan omgezet worden in een continue extrusieproces en of een synergetische werking met andere decontaminatietechnieken mogelijk is. Hiervoor zal een dubbelschroefextruder uitgerust worden met UV-lampen, een zone waar scCO2 extractie mogelijk is en co-solventen zodanig dat de extractie van broomhoudende componenten tijdens het extrusieproces mogelijk wordt.
Daarnaast zal een biologische/enzymatische recyclage ontwikkeld worden voor het recycleren van polyurethaanmaterialen, die vaak ook als moeilijk te recycleren polymeren worden beschouwd en gefunctionaliseerd zijn met diverse verboden vlamvertragers.
Een tweede belangrijke pijler in het project is de ontwikkeling van een nieuwe generatie polymeerformulaties gebaseerd op enerzijds de gerecycleerde bouwstenen en anderzijds duurzame biogebaseerde bouwstenen. Biogebaseerde lignine bouwstenen zullen worden ingezet voor de productie van een nieuwe generatie polymeren en brandvertragers.