De Vlaamse heuvels worden gekenmerkt door hun geologie, topografie en atypische landschappen, die sterk contrasteren met de omgeving, zoals de Vlaamse kustvlakte. Geologisch gezien vormen de Vlaamse heuvels een grensoverschrijdende eenheid die zich uitstrekt van de Watenberg, op de grens met Pas-de-Calais in Frankrijk, tot aan de Kemmelberg in België.
Ecologisch gezien is het groenblauwe netwerk meer uitgesproken tussen de Katsberg en de Kemmelberg, met een dicht netwerk van bossen, hagen, bronnen en beken (kleine stroompjes). De afwisseling van zandige en kleiachtige geologische lagen verklaart de ecologische bijzonderheden van de heuvels: eerder zure milieus (hyacintbeukenbossen, droge heide, zure grasvelden, enz.) en vochtige milieus gelinkt aan bron- en kwelwater.
Door de klimaatverandering staan de ecosystemen onder druk.
De Vlaamse heuvels staan nu voor de uitdaging om het onthaal van het publiek in goede banen te leiden en het natuurlijk en landschappelijk erfgoed te versterken waaraan zij hun aantrekkingskracht te danken hebben. Daarnaast moeten de ecologische corridors tussen de heuvels worden versterkt te midden van een landbouwvlakte waardoor dit gebied een zekere mate van intensifiëring heeft ondergaan.
Binnen de projectenportefeuille van Eutopia, beoogt Clim@Monts om het ecologisch netwerk te versterken en de kwaliteit van de landschappen op de heuvels te verbeteren (van de Kasselberg in Frankrijk, de Palingbeek in Vlaanderen en het bos van Ploegsteert in Wallonië). We willen dit doen via een gezamenlijk beheer van de natuurlijke milieus, het delen van kennis op vlak van ecologie en het sensibiliseren van publiek en het realiseren van inrichtingswerken om het onthaal van publiek te verbeteren.
Wat betreft het beheer van de natuurkernen werken het Département du Nord en de provincie West-Vlaanderen samen op vlak van beheer. Beide zijn beheerders van gebieden die aan elkaar grenzen en dus grote gelijkenissen vertonen. De groenbeheerders zullen samen werken aan beheerplannen. Er worden grensoverschrijdende uitwisselingsmomenten georganiseerd om van gedachten te wisselen over ecologische ingrepen, zoals bv. het herstel van wetlands, bosbeheer en graslanden op zure bodem.
Minder gekende werkwijzen kunnen via demonstraties worden uitgewisseld. We focussen hierbij vooral op bepaalde soorten of soortengroepen zoals de vuursalamander, de kamsalamander en vleermuizen.
Wat betreft het versterken van het ecologische netwerk: de partners zullen zich baseren op bestaand werk, modelleringen, terreinstudies om een grensoverschrijdend inrichtingsplan op te maken voor de Vlaamse heuvels.
Dit beheersplan zal worden besproken met de lokale actoren (zoals inwoners, landbouwers, lokale besturen), maar ook met enkele nieuwe doelgroepen zoals verhuurders van vakantiehuizen en paardenhouders.