De game-industrie staat aan de basis van technologische innovatie en geeft voortdurend vorm aan onze samenleving door middel van geavanceerde technologieën, zoals XR. Veel bedrijven in de grensoverschrijdende regio zijn zich echter niet bewust van dit potentieel. Deze voortdurende digitale transitie wordt nog niet ten volle benut, ondanks het enorme economische potentieel van gamingtechnologieën. De regio beschikt echter over een aantal solide troeven, zoals gerenommeerde gamescholen, universiteiten en kenniscentra, snelgroeiende gemeenschappen, incubators en hubs voor interactieve, immersieve en gamingtechnologieën. Het gebrek aan interregionale samenwerking staat de exploitatie van dit potentieel in de weg. Nu er meer stimuli zijn, is de regio klaar voor grensoverschrijdende ontwikkeling.
Een van de uitdagingen ligt in het samenvoegen van de gaming, immersieve en interactieve technologieën sector met andere industrieën. Dit project is daarom gericht op het opbouwen van een grensoverschrijdend ecosysteem dat innovatie, het behouden van talent en samenwerking tussen verschillende sectoren stimuleert.
Concreet beoogt het CrossTechXperience project (CTX), door middel van een unieke kruisbestuiving, immersieve, interactieve en gamingtechnologieën te ontwikkelen in bedrijven en industrieën in het gebied. Er zullen in totaal 120 bedrijven bij worden betrokken om hen te helpen deze technologieën effectiever toe te passen en een kritische massa te bereiken voor een efficiënt ecosysteem.
Het project richt zich ook op lerenden (studenten, werkzoekenden), het grote publiek, kunstenaars en creatieve mensen, evenals onderzoekers, om een multidisciplinaire gemeenschap te voeden en op te bouwen die essentieel is voor de ontwikkeling van duurzame innovaties.
Een werkmodule is gewijd aan het sensibiliseren en inspireren van mensen rond deze technologieën, in het bijzonder door middel van kwalitatieve sessies om hen te helpen de uitdagingen rond deze technologieën beter te begrijpen en hun bijdrage op middellange en lange termijn te stimuleren.
Daarnaast zullen de partners gezamenlijk 14 proefprojecten ontwikkelen, waaronder 9 "geavanceerde prototypes" en 3 "proefprojecten" om de overdracht van innovatie naar de industrie aan te moedigen via een specifieke werkmodule. Deze activiteiten, ontworpen als antwoord op industriële behoeften, zullen studenten en professionals betrekken bij jaarlijkse hackathons en bij de ontwikkeling van grensoverschrijdende proefprojecten.
Om de banden tussen onderwijs, industrie en ondernemerschap te versterken, is er een module ontworpen om ondernemerschap te stimuleren via workshops en webinars, testsessies en projectmonitoring door een pool van experts voor studenten, projectleiders en bedrijven.
Dit multidisciplinaire project heeft als doel een solide en dynamische gemeenschap te creëren in de grensoverschrijdende regio, waarbij samenwerking en interactie gemaximaliseerd worden voor een robuuste economische ontwikkeling.