De Noordzee is een van de drukste scheepvaartgebieden en wordt nog drukker. In deze zee is een enorme uitbreiding van windmolenparken gepland om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van de EU. Het is ook een waardevolle habitat voor veel soorten. Deze soorten lopen gevaar door toekomstige maritieme ontwikkelingen, waaronder het risico op geluidsoverlast.
Vermindering van geluidsoverlast is gebaat bij transnationale samenwerking en coördinatie.
Onderwaterbeheergeluid is een grensoverschrijdend verschijnsel. De geluidsbronnen, vooral schepen en boten, verplaatsen zich ook over grenzen heen. Grote energiebedrijven die investeren in windmolenparken werken ook internationaal. Elke regulering van bronnen moet internationaal worden gecoördineerd.
DEMASK stimuleert maritieme beleidsmakers, ruimtelijke planners, bedrijven en NGO's om geluidsoverlast op zee te verminderen door:
- Gezamenlijke benadering van scenarioplanning om in de toekomst te navigeren;
- Verbeterde hulpmiddelen en bewijsmateriaal om scenario's voor geluidsbeperking te evalueren;
- Strategische prioriteiten die leiden tot een goed beheerd geluidslandschap.
Gemotiveerd door de urgentie van offshore windmolenpark ambities, bouwt DEMASK voort op het momentum van JOMOPANS om actie te ondernemen tegen geluidsoverlast. Het betrekt maritieme beleidsmakers, ruimtelijke planners, bedrijven en NGO's bij gezamenlijke scenarioplanning voor geluidsbeperking.
Door middel van proefprojecten bouwt DEMASK de instrumenten en het bewijsmateriaal op om scenario's te evalueren. Het test de capaciteiten van gebruikers om met de tools te werken en hun bereidheid om op basis van bewijs te handelen.
Wie heeft er baat bij?
- Nationale overheden hebben baat bij strategische prioriteiten die leiden tot een goed beheerd geluidslandschap. Zij zullen deze overnemen in beleidsprocessen voor een gezonde Noordzee.
- Onderzoeksorganisaties krijgen de benodigde instrumenten om scenario's te evalueren, zodat ze up-to-date advies kunnen geven.
- Maritieme bedrijven en NGO's krijgen het ontbrekende bewijsmateriaal over geluidsbeperking, waardoor ze als drijvende kracht voor verandering kunnen fungeren.
- Het grote publiek wordt zich meer bewust van geluidshinder, waardoor de druk op de beleidsmakers en de industrie toeneemt.