Het projectomvat drie onderdelen:
Er wordt een projectoproep ingericht. Deze oproep beoogt projecten die op een gecoördineerde manier digitaliseringsacties kunnen uitvoeren. De gecreëerde digitale collecties moeten op een duurzame manier aangemaakt worden en conform de OSLO standaard voor cultureel erfgoed uitwisselbaar gemaakt worden. Om de ingediende projectvoorstellen maximaal te laten aansluiten bij die principes, wordt begeleiding aangeboden door meemoo bij het voorbereiden van een aanvraagdossier en nadien bij het uitvoeren van het project.
Flankerend wordt ereen business case uitgewerkt om de duurzame omgang met digitale content te kunnen blijven garanderen. De business case betreft het bouwen van een digitale basisinfrastructuur die culturele organisaties moet helpen bij het duurzaam creëren, beheren, ontsluiten en preserveren van hun digitale collecties. Dit moet leiden tot een nieuwe manier van werken in een ecosysteem waarbij samenhang en wisselwerking centraal staan. Dit traject zal zich uitspreken over organisatorische, technologische en financiële aspecten van dit toekomstige landschap en zal een roadmap opleveren.
Met het event Culture Fast Forward wordt in december 2022 een inspiratiefestival opgezet op de snijlijn tussen cultuur, innovatie en wetenschap. Naast een conferentie met internationale sprekers en debatten is Culture Fast Forward ook een ontmoetingsplaats waar technologie-experts, ondernemers en academici met elkaar in gesprek gaan. Op deze manier focust het departement CJM op de toekomst van de culturele sectoren en de rol van digitale technologie daarin vanuit een internationaal perspectief. Dit wordt gecoördineerd vanuit het departement CJM.
Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap - Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCIM)
01-06-2021 tot 31-12-2023
data, digitalisering, erfgoed
React-EU: groen, digitaal en veerkrachtig herstel
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact