Tientallen miljoenen tonnen voedsel worden elk jaar ongeschikt voor consumptie bevonden en vervolgens weggegooid. Toch zijn er heel wat bedrijfjes die zich specialiseren in oplossingen om voedseloverschotten te beperken of alsnog te gebruiken voor de creatie van waardevolle producten. Zij zijn de Food Heroes. Het gelijknamige project is een samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, bedrijven, designers en sectorfederaties die de bedrijven willen ondersteunen om nieuwe oplossingen voor de voedseloverschotten op de markt te brengen. Vanuit Vlaanderen staan Flanders DC en het Innovatiesteunpunt Boerenbond in voor de ondersteuning van in totaal 120 kmo's uit de sectoren vlees, vis, groente & fruit. Via een wedstrijd werden een 15-tal beloftevolle ideeën geselecteerd en daarna op een doorgedreven manier begeleid. Zo is er het In Ovo project waarin een screeningssysteem al in een vroeg stadium mannelijke kuikens detecteert zodat die eieren niet worden uitgebroed. Er zijn ook vruchtensappen die men produceert uit imperfecte groente en fruit. Of visfilets die kunnen geproduceerd worden uit vissenvlees dat anders wordt weggegooid. Samen maken ze de afvalberg weer wat tonnen lichter.
Zuidelijke Land- en tuinbouworganisatie - ZLTO (Nederland)
Flanders DC, Innovatiesteunpunt
15-09-2016 tot 14-09-2020
agro-food, circulaire economie
Bevorderen van de overgang naar een koolstofarme economie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact