De EU-missie voor klimaatneutrale en slimme steden vereist een doortastende beleidsimplementatie om de overgang naar groene stadslogistiek te versnellen. Tot nu toe is de uitvoering meestal experimenteel gebeurd, zonder duidelijke kaders voor grootschalige uitrol. Een bedreiging van doortastender en grootschaliger beleid is dat veel bedrijven de toegang tot steden zullen verliezen.
De logistieke sector, die verantwoordelijk is voor 25% van de transportgerelateerde CO2-uitstoot, heeft een groot aandeel kleine en middelgrote ondernemingen (99% van de wegvervoerders in de EU heeft bijvoorbeeld minder dan 50 werknemers) en is zeer divers. Hoewel pakketwagens zeer zichtbaar zijn, zijn de meeste stedelijke logistieke stromen afkomstig van de bouw, diensten (bijv. glazenwassen, loodgieterswerk, enz.) en algemene detailhandel. In tegenstelling tot grote bedrijven die zich gemakkelijker kunnen aanpassen, ontbreekt het kleine en middelgrote ondernemingen vaak aan het bewustzijn, de kennis en de financiële mogelijkheden om hun bedrijfsactiviteiten te innoveren en aan te passen aan het snel oprukkende beleid om het vervoer koolstofarmer te maken.
GLEAM Noordzee regio zal deze twee kwesties tegelijkertijd aanpakken, door steden te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van ambitieuze beleids- en bestuurskaders voor duurzame stedelijke logistiek, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat niet alleen grotere bedrijven, maar ook kmo's kunnen bijblijven.
Het project zal samenwerkingsplatforms op meerdere niveaus en met meerdere belanghebbenden creëren of opschalen, waar de inbreng van overheden, academici, het bedrijfsleven en burgers gebruikt zal worden voor efficiëntere beleidsmaatregelen en acties voor een rechtvaardige en groene stadslogistiek. Dit vereist gezamenlijke actie en de GLEAM Noordzee regio-partners beschikken over diepgaande en complementaire expertise op dit gebied. Ze hebben al geëxperimenteerd met beleid en oplossingen en kunnen nu hun krachten bundelen om best practices uit te wisselen, te verbeteren en acties op te schalen.
GLEAM Noordzee regio stelt vervoersrechtvaardigheid centraal in de transitie van de stadslogistiek en streeft ernaar om kmo's te vertegenwoordigen in beleids- en bestuursstructuren. Deze aanpak zal lokale overheden helpen om de behoeften van kmo's beter te begrijpen, de implementatie van klimaatneutraal transportbeleid te vergemakkelijken en te zorgen voor een bredere acceptatie.