Heel wat graslanden worden jaarlijks gemaaid. Maar vooral bij het beheer van natte natuurgebieden wordt het maaisel niet altijd nuttig ingezet en bijgevolg bestempeld als afvalstof. Met GrasGoed maken we het verschil. Door middel van raffinage halen we verschillende waardevolle bestanddelen uit het gras zoals vezels, eiwitten, mineralen en fosfaten. Hiervan worden allerlei producten vervaardigd. Zo wordt de hernieuwbare grondstof natuurgras een duurzaam alternatief voor eindige grondstoffen en gaan we van gras naar goed.
Binnen GrasGoed richtten we ons op vier producten: graspapier, bodemverbeteraar, diervoeder en isolatiematten. Zo werden bijvoorbeeld graseiwitten gebruikt in kippenvoer en grasvezels ingezet als grondstof voor isolatiematten. Voor deze twee producten werd een LCA (Life Cycle Analyse) uitgevoerd. Zo onderzochten we hoe milieuvriendelijk deze toepassingen in werkelijkheid zijn.
Tot slot nam GrasGoed de eerste stappen om enkele prototypes als commercieel product op de markt te brengen. Zo produceerde Gramitherm de eerste isolatiematten op basis van natuurgras. Deze matten zijn al toegepast in eigen gebouwen van de deelnemende Vlaamse en Nederlandse natuurbeheerders. Verder nam drukkerij Zwartopwit het eerste GrasGoed-graspapier op in haar aanbod. AVA Papierwaren sprong op de kar en liet een notitieboekje maken van het papier. Voor alle producten werden whitepapers ontwikkeld en werden onder meer de uitdagingen voor de toekomst in kaart gebracht.
Natuurpunt Beheer
AGRICON, Avans Hogeschool, BENEGO/Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide, Grassa, Inverde, Millvision B.V., NF Fibre, Stichting het Noordbrabants Landschap, Vandervelden Algemene Bosbouw, Vereniging Natuurmonumenten, Verschoor Groen en Recreatie
01-08-2016 tot 31-03-2020
biogebaseerde economie, biomassa
Behoud en bescherming van het milieu en efficiënt gebruik van grondstoffen
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact