De groene industriële transitie versterkt kritieke vaardigheidstekorten in de Noordzee regio. De havens van Antwerpen-Brugge en Hamburg ontwikkelen zich tot toonaangevende Europese waterstofknooppunten; Groningen stapt af van aardgaswinning en zet zich in voor een groene (waterstof)economie.
De regio's delen de gemeenschappelijke uitdaging dat de enorme investeringen in groene energietechnologie onvoldoende gepaard gaan met een agenda voor menselijk kapitaal. Tekorten aan geschoolde technici vormen een cruciale belemmering voor de regionale economische ontwikkeling.
GRIT wil de toegang tot geschoolde technici voor de groene industriële transitie met waterstof en aanverwante technieken ondersteunen. Transnationale samenwerking versterkt de gezamenlijke ontwikkeling van strategieën en implementatie van pilots om (toekomstige) technici aan te trekken en (bij)te scholen.
GRIT bestaat uit 3 hoofdpijlers:
- Om inzicht te krijgen in de lacunes in vaardigheden en te zorgen voor een nauwe aansluiting op de regionale arbeidsmarktbehoeften, ontwikkelt GRIT een tool voor vaardigheidsverkenningen gericht op kmo's, beroepsonderwijs en -opleiding (BOO) en beleidsmakers. Dit regionale overleg met belanghebbenden biedt een routekaart voor het aanpakken van kwantitatieve en kwalitatieve vaardigheidstekorten.
- Om het aantal geschoolde technici te vergroten, ontwikkelt en test GRIT een programma voor jongerenbetrokkenheid om toekomstige technici voor de groene (waterstof) industriële transitie aan te trekken. Op de industrie gebaseerde authentieke leerervaringen en storytelling betrekken jongeren bij de groene industriële transitie. Het verbindt jongeren met relevante beroepsopleidingen en beroepen.
- Om de kwaliteit van geschoolde technici te ondersteunen, bouwt GRIT een ecosysteem waarin de industrie en beroepsonderwijs en -opleiding samen een module voor beroepsonderwijs en -opleiding creëren die zowel de vaardigheden van studenten in beroepsonderwijs en -opleiding als de omscholing/bijscholing van werknemers verbetert.
De vroege stap naar een groene (waterstof) energietransitie in de provincie Groningen geeft hen het voordeel om relevant lesmateriaal voor beroepsonderwijs en -opleiding te kunnen delen. De nabijheid van de beroepsonderwijscentra CVO Vitant (Antwerpen) en Ma-Co (Hamburg) bij de havens maakt het mogelijk om de module in relevante industrieën te testen.