De INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen-regio heeft een bloeiende bio-industrie, gekenmerkt door een stevig uitgebouwde en goed verankerde cosmeticasector. De uitdaging voor de cosmetica-industrie in deze regio is het zoeken naar natuurlijke alternatieven die de consument aanvaardt en naar innoverende procedés die de kosten drukken, zodat de competitiviteit op Europees en internationaal niveau niet wordt aangetast.
Het InTiCosm-project richt zich op de grensoverschrijdende ontwikkeling van componenten van biologische oorsprong en het gebruik daarvan in formulaties die gebruikt worden in cosmetica. Die componenten, groene dragers genoemd, worden bij voorkeur ontwikkeld op basis van moleculen van biologische oorsprong, hoofdzakelijk afkomstig van bioraffinaderijen uit de Belgische-Franse regio. Daarbij worden de principes van de groene chemie maximaal gerespecteerd door met name het gebruik van solventen en het aantal synthetische stappen te beperken.
De projectpartners onderzoeken of zij dragers kunnen ontwikkelen die bepaalde cosmetische stoffen vrijlaten in functie van omgevingsparameters of de temperatuur. Zij houden daarbij rekening met reglementaire beperkingen en met de kostprijs om hun competitiviteit ten opzichte van bestaande componenten op basis van petroleum te evalueren. Na een synthese op grotere schaal is het de bedoeling om de groene dragers industrieel te testen. Dankzij het opstellen van een nauwkeurig bestek wil InTiCosm de doorstroming naar het grensoverschrijdend industrieel weefsel bevorderen. Ook het brede publiek zal worden gesensibiliseerd via tentoonstellingen, ervaringskoffers en andere visuele dragers.
Université de Reims Champagne-Ardenne (Frankrijk)
Universiteit Gent, VITO - Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek
01-07-2019 tot 31-12-2022
biogebaseerde economie, innovatie, maakindustrie
Onderzoek en Innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact