De invoering van gemeenschappen voor hernieuwbare energie (REC) lijkt een van de juiste antwoorden om de energiekosten te verlagen en duurzame energieoplossingen (wind, turbines en zonnepanelen) in te voeren waarvan gemeenschappen zouden kunnen profiteren en die ook bijdragen aan het behalen van de energiedoelstellingen van de EU, zoals die zijn vastgesteld in de Europese Green Deal. REC werpt echter vragen op over de manier waarop deze introductie moet plaatsvinden en over de rol van de wet in deze context.
De richtlijn hernieuwbare energie - RED II maakt deel uit van het zogenaamde pakket schone energie dat door de Europese Unie wordt gepromoot. Bovendien verplicht art. 22 van RED II de lidstaten om een kader in te voeren om de ontwikkeling van REC te bevorderen en aan te moedigen. Regio's en lokale overheden hebben daarom de taak om dit kader te creëren binnen hun regionale en lokale energiestrategieën. Dit proces ligt echter nog ver achter op schema en is in sommige EU-landen nog niet gestart.
Daarom is het LEEWAY-project bedoeld om de invoering van energiebeleid voor het creëren van REC's te bevorderen door het delen en uitwisselen van ervaringen tussen overheden en regio's. Om dit doel te bereiken, voorziet het project in de deelname van lokale en regionale overheden uit verschillende EU-landen (ITA, BE, PL, D, HR) die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het opstellen en implementeren van energieontwikkelingsbeleid, samen met ontwikkelingsagentschappen.
Verwante projecten
Warmtenet De Voerman
- EFRO-Vlaanderen
- hernieuwbare energie productie, koolstofarme economie
Meer lezen
LIHYP
- INTERREG Noordzee
- hernieuwbare energie opslag, hernieuwbare energie productie, waterstof
Meer lezen
EMPOWER 2.0
- INTERREG Noordzee
- burgerinitiatief, energie, hernieuwbare energie productie
Meer lezen
BISEPS
- INTERREG 2 Zeeën
- energie, hernieuwbare energie productie, koolstofarme economie
Meer lezen