
Het project Markt-Waarde richt zich op het verzamelen, analyseren en verwerken van duurzame inzichten om de economische meerwaarde van wekelijkse markten te bepalen. Daarnaast wil het project de impact van deze tijdelijke terugkerende opstellingen op het bestaande handelsapparaat analyseren en evalueren.
Markt-Waarde:
De analyses binnen Markt-Waarde omvatten het beoordelen van marktpotentieel, het verzorgingsgebied en de aantrekkingskracht van de lokale markt, het evalueren van mobiliteitseffecten en bezoekersstromen, en het in kaart brengen van de interactie tussen marktactiviteiten en de lokale handel.
Door bestaande data, zoals drukte- en mobiliteitsgegevens, te integreren met nieuwe databronnen, streeft Markt-Waarde ernaar lokale overheden meer inzicht te geven in de economische impact van wekelijkse markten en hun rol in de unieke identiteit van hun binnenstad, dorp of buurt. De visualisatie van deze data en inzichten via reeds bestaande initiatieven biedt lokale beleidsmakers de kans om meer datagedreven beslissingen te nemen en strategische beleidsontwikkelingen te ondersteunen.
Deze doelstellingen zal Markt-Waarde bereiken via volgende activiteiten:
1. Inventariseren, capteren en integreren van datastromen gerelateerd aan markten en het lokale bestaande handelsapparaat (zoals passanten, looplijnen, bestedingen, mobiliteit en kruisbezoeken), volgens bestaande standaarden (OSLO & VLOKA) en in lijn met Vlaamse dataspaces.
2. Het economisch potentieel van markten en hun meerwaarde voor het bestaande winkelaanbod beoordelen door analyse van datastromen. Een basismodel op basis van historische gegevens evalueert het effect van de markt door de modelfit met en zonder marktgerelateerde parameters te vergelijken.
3. Evalueren van de mobiliteitseffecten van markten en hun interactie met lokale dienstverlening ter bevordering van een duurzaam detailhandels- en locatiebeleid.
4. Visualiseren van verzamelde data en kennis via bestaande initiatieven en dashboards zoals “Provincies in Cijfers” en projecten zoals “Data gestuurde winkelgebieden” (DGW) en “Sustainable INsights for Cities & Retailers” (SInCR), om datagedreven beslissingen te faciliteren en latere implementatie in het “Smart Retail Dashboard” te verzekeren.
5. Bundelen van resultaten en gestandaardiseerde methodiek in een praktische leidraad ter ondersteuning van integratie in huidige en toekomstige beleidstools en -strategieën, inclusief technische ontsluiting in bestaande tools.
6. Bepalen van een markttypologie om de economische waarde, aantrekkingskracht en de relatie tussen fysieke en ambulante handel te vertalen naar vergelijkbare marktlocatie in Vlaanderen.
Autonoom Provinciebedrijf Provinciaal Secretariaat Europese Structuurfondsen, Gemeente Brecht - Gemeentehuis Brecht, Gemeente Heist-op-den-Berg - Gemeentelijke administratie, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen - POM Antwerpen, Provincie Antwerpen - Provinciehuis, Stad Herentals - Administratief Centrum, Stad Mechelen - Stadhuis - Algemene diensten, Thomas More Mechelen-Antwerpen - Campus De Vest
01-01-2025 tot 31-12-2026
data, digitalisering, lokale overheden
Digitalisering
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact