MEDIACONNECT wil het grensoverschrijdende samenwerkingsgebied ontwikkelen, versterken en
aantrekkelijker maken om zo bij te dragen tot een grotere sociale, culturele en toeristische cohesie in de Frans-Belgische grensregio.
Het project bestrijdt mentale drempels door burgers in de grensregio te informeren, hen verschillende realiteit van grensoverschrijdende leefgebieden te leren kennen.
Na vier jaar MEDIACONNECT zullen de burgers beter geïnformeerd zijn en zal de sociale cohesie in het samenwerkingsgebied versterkt zijn. Dit zal tot uiting komen in een betere kennis van het
cultuuraanbod in de regio's en van de mobiliteitsmogelijkheden.
MEDIACONNECT zal een tweetalig grensoverschrijdend digitaal platform creëren met inhoud over cultuur, toerisme, maatschappij, economie, innovatie, duurzaamheid, circulariteit, ecologie en werkgelegenheid. Kortom, alle onderwerpen die een grensoverschrijdende leefruimte vormgeven. In reportages en grensoverschrijdende informatiedossiers wordt kennis over deze onderwerpen
gebundeld en op een heldere, objectieve en gemakkelijk toegankelijke manier overgebracht, waarbij altijd rekening wordt gehouden met de grensoverschrijdende dimensie.
Deze grensoverschrijdende methodologische aanpak betekent een echte meerwaarde voor ons Frans-Belgische grondgebied.
Een grensoverschrijdend journalistiek team zal werken aan de thema's die zijn vastgelegd in het
Interreg-programma om de inhoud te centraliseren en te leveren, met behoud van een
grensoverschrijdend perspectief. Als onderdeel van het project zullen we werken met een "feedbackgroep" die advies zal geven over de productie van reportages en informatiedossiers.
De Eurometropool heeft al veertien institutionele partners die nuttige informatie voor het project kunnen leveren. De Eurometropool heeft ook een werkgroep met de toeristische diensten van de drie regio's en organiseert een "Atelier Cultuur", waaraan alle professionals uit de culturele sector in de grensregio deelnemen. De centra voor mediaeducatie en mediageletterdheid van de drie betrokken landen en regio's worden eveneens twee keer per jaar betrokken bij deze zelfde "feedbackgroep".