De belangrijkste uitdaging voor NOMADe is het verbeteren van de kwaliteit van preventieve of curatieve oplossingen die worden voorgesteld voor de bevolking in het grensgebied Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen. Belangrijk hier is het verkleinen van de kloof tussen de wetenschappelijke kennis van wetenschappelijke laboratoria en universiteiten, en de actoren op het terrein die betrokken zijn bij de NMSA. Dit is een verzamelnaam voor medische problemen ter hoogte van musculoskeletale structuren, spieren, gewrichten, pezen, ligamenten en zenuwen. Ze worden veroorzaakt door taken die kunnen leiden tot stress of een letsel.
Het gaat hier om het zorgen voor de overdracht tussen kennis en goede theoretische klinische praktijken die voortvloeien uit evidence based-practice (EBP) en evidence based medicine (EBM) naar de actoren op het terrein. De voorgestelde oplossing om deze kloof te dichten bestaat uit het ontwikkelen van een ecosysteem dat gespecialiseerd is in NMSA's en dat opgebouwd is rond vier clusters: e-learning, R&D, expertise en validering.
De grensoverschrijdende samenwerking tussen de NOMADe-partners zal een belangrijke toegevoegde waarde hebben voor de benaderingen die momenteel bestaan, omdat zij over een sterke en complementaire monodisciplinaire expertise beschikken maar niet gecoördineerd zijn. Het ecosysteem heeft als doel deze te bundelen. Het NOMADe-project heeft dan ook de ambitie om de levensomstandigheden van de bevolking van het grensgebied te verbeteren door de opleiding/onderwijs en de faciliteiten die beschikbaar zijn voor de actoren op het terrein te verbeteren en te bundelen. De in het kader van het project verzamelde resultaten zullen ook worden gebruikt voor sensibiliseringscampagnes ten behoeve van de NMSA-patiënten.
CeREF (Wallonië)
Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit Antwerpen
01-10-2019 tot 31-12-2022
dienstverlening, zorg en gezondheid
Onderzoek en Innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact