NSCiti2S beoogt lokale overheden minder afhankelijk te maken van subsidies door derden voor het realiseren van klimaatgerelateerde groene infrastructuur en wil het aanzetten om hierin te investeren. Dit door hen te overtuigen van de terugverdieneffecten (financieel, sociaal, gezondheid...) van groene infrastructuur, het aanreiken van manieren om hun "eigen middelen" hiervoor efficiënter in te zetten, het uitwerken van alternatieve financieringsmechanismen in combinatie met eigen middelen voor dit type infrastructuur...
Er wordt gemikt op groene investeringen en eco-systeem gebaseerde oplossingen die lokale overheden meer weerbaar maken tegen overstromingen, droogte, hitte stress...Groene infrastructuur (GI) biedt vaak goedkopere alternatieven ten opzichte van traditionele infrastructuurmaatregelen om stedelijke landschappen wapenen tegen klimaatverandering.
Het resultaat is een gedetaileerd en beproefd "business model" voor de financiering van klimaatgerelateerde groene infrastructuur gebaseerd op onder meer 7 pilootprojecten die tijdens het project worden uitgevoerd (waaronder 2 in Vlaanderen). Verder komen 75 lokale overheden versterkt uit dit project dankzij een speciaal "nature smart capacity building programme". De projectpartners leveren ook 7 nieuwe strategieën op over hoe ze het aandeel groene ruimte in hun stad tussen 2020 en 2050 zullen uitbreiden. Tijdens de uitvoering daarvan blijven ze overigens ook na afloop van het project verder samenwerken als partner steden.
Southend on Sea Borough Council (Verenigd Koninkrijk)
De Zuidrand Streekvereniging, Provincie Antwerpen, Stad Brugge, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent
03-09-2018 tot 25-02-2022
klimaat adaptatie, klimaatverandering, koolstofarme economie, lokale overheden
Bevorderen van klimaatadaptatie, risicopreventie en -beheer
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact