Vlaanderen wil versneld inzetten op eiwittransitie en eiwitdiversificatie van grondstoffen. Deze transitie wordt gedreven door diverse maatschappelijke tendensen, zoals duurzaamheid, aandacht voor gezondheid, smaak, authenticiteit en bezorgdheid om dierenleed. Bij de consument is een duidelijke trend zichtbaar naar een meer divers gebruik aan plantaardige grondstoffen in dagdagelijkse voedingsproducten. Dit heeft een dalende consumptie van dierlijke eiwitten tot gevolg. Dit is een trend waarvan verwacht wordt dat ze zich zal blijven doorzetten en wereldwijd zal blijven stijgen. Er zijn echter nog grote kennishiaten over de impact van verschillende processing stappen op de functionaliteit van plantaardige eiwitten. Het project Plant Protein Pilot heeft als doel de uitbreiding van het Food Pilot living lab te realiseren en dit met een pilootlijn voor het isoleren en concentreren van hoogwaardig eiwit uit diverse plantaardige grondstoffen. Deze pilootlijn opent mogelijkheden om de verschillende processtappen gecontroleerd uit te voeren en de impact ervan te bestuderen om vervolgens het proces te optimaliseren. Specifiek zal geïnvesteerd worden in apparatuur voor het dehullen, ontvetten, centrifugeren, decanteren, klaren en opzuiveren van plantaardige grondstoffen. Door de investering in deze toestellen wordt een complete Plant Protein lijn gerealiseerd. De integratie van deze lijn in het bestaande toestellenpark maakt het mogelijk om de bekomen eiwitconcentraten / isolaten te verwerken in diverse eindproducten van bakkerij-, vlees-, zuivel- en andere sectoren, al dan niet met een tussenstap om het eiwit te textureren.
Flanders'FOOD
01-01-2020 tot 31-12-2022
agro-food, innovatie
Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact