Vrouwen kunnen door hun leeftijd en opeenvolgende zwangerschappen last hebben van beschadiging van de bekkenbodemspieren. De buikorganen van deze vrouwen worden dan niet meer gesteund en kunnen daardoor afdalen via vaginale weg en zo een genitale verzakking veroorzaken. 60 % van de vrouwen boven de 60 jaar krijgen worden hiermee geconfronteerd. De lichamelijke gevolgen zijn pijnlijk voor de patiënten, maar ook hun sociale leven en eigenwaarde wordt erdoor aangetast. Er is dan ook een groeiende vraag naar chirurgische ingrepen, maar de huidige oplossingen zijn niet geschikt en niet soepel genoeg. De implantaten die momenteel worden gebruikt zijn immers afgeleiden van implantaten uit de viscerale chirurgie (hernia), maar houden geen rekening met het mechanisch gedrag van omliggende weefsels. Dit leidt tot chirurgische mislukkingen en herhaalde behandelingen enerzijds en irritaties en ongemak bij veel patiënten anderzijds.
Het doel van PROBIOMESH is om textielversterkende implantaten te ontwikkelen die zo dun mogelijk zijn, semi-absorbeerbaar en beter en langer beweegbaar. Het partnerschap groepeert hiervoor grens- en cross-sectorale actoren op het gebied van de medische wetenschappen, polymeren en textielprocessen om nieuwe oplossingen voor te stellen aan die patiënten.
Voor de implantaten wordt gebruik gemaakt van PLA (polymelkzuur) en PLC (polycaprolacton)-polymeren. Deze materialen zijn niet-cytotoxisch en laten toe om mengsels te verkrijgen die vervolgens met verschillende technieken gebreid kunnen worden. De eerste resultaten van bio-resorptie en in vitro mechanisch gedrag van deze twee materialen zijn bemoedigend.
Centre Hospitalier Régional Universitaire de Lille (Frankrijk)
Centexbel-VKC
01-01-2018 tot 31-12-2022
biogebaseerde economie, innovatief textiel, zorg en gezondheid
Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact