Momenteel zijn bespuitingen met chemische gewasbeschermingsmiddelen de meest gebruikte methode voor de bestrijding van plagen in de fruitteelt. De herhaaldelijke inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen is echter duur en heeft nadelen met het oog op de gezondheid van telers en werknemers, consumenten, de kwaliteit van geoogst fruit en het milieu. Bovendien werd het gebruik van een stijgend aantal insecticiden de laatste jaren verboden én ontwikkelen sommige plaagsoorten resistentie tegen veelgebruikte gewasbeschermingsmiddelen. Vele professionele fruittelers zijn dan ook vragende partij naar nieuwe methodes voor een duurzame en efficiënte bestrijding van plaaginsecten.
PROVERBIO heeft tot doel een innovatieve biologische bestrijdingsstrategie te ontwikkelen tegen belangrijke plagen in de fruitteelt, via het gebruik van natuurlijke vijanden (sluipwespen). De projectpartners richten zich hierbij op de meest problematische plagen van fruitteelten: de roze appelluis, de perenbladvlo en bladluizen in aardbei. Deze plagen zijn reeds vroeg in het seizoen bij lage temperatuur actief en hebben bovendien een aanzienlijke economische impact.
PROVERBIO gaat op zoek naar lokale sluipwespsoorten die reeds vroeg in het seizoen actief zijn, bepaalt de optimale (werkings)temperatuur van geïdentificeerde sluipwespen en selecteert sluipwespen met een verhoogde weerbaarheid tegen koude. Ook het gebruik van bloemenranden wordt onderzocht om de omgeving voor de sluipwespen zo optimaal mogelijk te maken en om de aanwezigheid van sluipwespen blijvend te stimuleren. Daarnaast wordt ook bekeken of bloemenranden ingezet kunnen worden om, wanneer nodig, sluipwespen vanuit de bloemenrand naar de teelt te stuwen. De projectpartners doen ook een studie naar resistente appel- en perenvariëteiten.
UCL (Wallonië)
Inagro, PCFruit
01-01-2019 tot 31-12-2022
biodiversiteit, gewasbescherming, innovatie
Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact