Zelfbeschikking is een basisprincipe dat mensen met een handicap in staat stelt beslissingen te nemen en controle te hebben over hun leven. Het project is gebaseerd op bestaande kaders zoals de strategie voor geïntegreerde levenstrajecten in Wallonië, op de transitie van het aanbod in Frankrijk, op het decreet van 2017 over persoonsvolgende financiering voor mensen met een handicap in Vlaanderen, en op het Europese UNIC-project waarin het VAPH voor Vlaanderen actief participeerde.
Het project richt zich op het veranderen van professionele en organisatorische praktijken om een omgeving te creëren die zelfbeschikking bevordert.
Het project bestrijkt een grensoverschrijdend gebied (Noord-Frankrijk, Wallonië, Vlaanderen) en is gericht op het oplossen van belemmerende omgevingsfactoren die van invloed zijn op de organisatie van het zorgaanbod voor mensen met een handicap. Mensen met een handicap, hun verzorgers en professionals nemen actief deel aan het project.
De projectmodules omvatten management, onderzoek, het creëren van hulpmiddelen/tools, het ontwikkelen van vaardigheden en verdere verspreiding van de opgedane know how. De ontwikkelde oplossingen zijn gericht op het creëren van een kennisbasis, methodologieën en hulpmiddelen om zelfbeschikking, zelfstandig wonen, de-institutionalisering en inclusie te bevorderen.
Tot slot wil dit project de manier waarop mensen met een handicap worden ondersteund, veranderen door hun zelfbeschikking te bevorderen, hun rechten te respecteren en een gemeenschappelijke ondersteuningscultuur te creëren. Het heeft het potentieel om positieve veranderingen teweeg te brengen in het leven van veel mensen met een handicap in België en Frankrijk, en bij uitbreiding, in andere lidstaten.