Het sub>urban-project probeert via uitwisseling van good pratices de stedelijke wildgroei tegen te gaan door de stadsranden te transformeren in aantrekkelijke en kwalitatieve gebieden voor de huidige en toekomstige generaties. Door middel van een flexibel proces en een implementatiegerichte aanpak probeert het project de stedenbouw heruit te vinden. Dit project verenigt Europese steden en regio’s die de levenskwaliteit van de stadsrand willen verbeteren door de 20e-eeuwse naoorlogse wijken aan de stadsrand zorgvuldig en kwalitatief te verdichten in plaats van het stedelijke gebied uit te breiden. Het doel van het netwerk is om nuttige strategieën te ontwikkelen door nieuwe processen, instrumenten en samenwerkingen te ontdekken. Naast strategische denkoefeningen op stads- en regionale schaal, gaat dit project over de implementatie van lokale actieplannen op bepaalde testlocaties.
Het netwerk heeft vijf subthema's geïdentificeerd:
Het belangrijkste doel is om het gebruik van onderbenutte ruimte te intensiveren, de kwaliteit en beschikbaarheid van huizen en voorzieningen te vergroten, effectieve en transparante manieren te vinden om met particuliere en gefragmenteerde eigendom om te gaan, en de connectiviteit en de identiteit van de stedelijke rand te verbeteren.
Het URBACT-netwerk bestaat uit verschillende Europese steden, die werken onder de koepel van de Europese Unie. De partnersteden uit het netwerk zijn Antwerpen, Baia Mare, Barcelona stedelijke omgeving, Casoria, Düsseldorf, Solin, Brno, Oslo en Wenen. Antwerpen is de leidende partner binnen dit netwerk.
Stad Antwerpen
15-09-2015 tot 03-05-2018
renovatie, stedelijke ontwikkeling
Bevorderen van een duurzame grootstedelijke ontwikkeling
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact