Het project TERAFOOD ontwikkelt een commerciële voedingssensor. Deze sensor maakt het op elk moment mogelijk om de kwaliteit van individueel verpakt voedsel na te gaan in de verpakking zelf. Dit zal leiden tot minder voedselbederf en -verspilling in de voedingsindustrie.
Bij de ontwikkeling van deze sensor maken de projectpartners gebruik van de zogenaamde terahertz technologie. De projectpartners identificeren en kwantificeren bederfindicatoren. Dit zijn vluchtige stoffen die tijdens bederf worden geproduceerd door micro-organismen. De geselecteerde merkers dienen een sterke absorptie te vertonen in het terahertz-gebied.
Daarnaast onderzoeken de projectpartners het correct implementeren van de vereiste sensoreigenschappen en specificaties en de mogelijke uitleesprincipes. TERAFOOD streeft immers naar het maken van een totaalsysteem bestaande uit een sensor, die aan een heel lage kostprijs kan worden gefabriceerd, en een uitleeseenheid. Dit meetsysteem laat toe om de sensor, die in de verpakking zit, uit te lezen vanop een afstand om zo informatie te bekomen over de biochemische samenstelling van het voedsel in de verpakking. De projectpartners zullen een volledig operationele set-up maken en zullen de sensoren in laboratoriumcondities testen, onder meer wat betreft gevoeligheid voor de geselecteerde bederfindicatoren en selectiviteit. Ook de kalibratie van de beoogde sensor wordt onderzocht.
De terahertz technologie zal via het netwerk van de projectpartners worden verspreid. TERAFOOD zal ook op zoek gaan naar nieuwe toepassingen in samenwerking met experts uit de industrie en de academische wereld.
CNRS
Flanders'FOOD, Universiteit Gent
01-01-2017 tot 31-12-2021
innovatie, voedingsindustrie
Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact