Het doel van dit project is om permanente infrastructuur te ontwikkelen die innovaties op vlak van renovatietechnieken, verbetering van de binnenluchtkwaliteit en integratie van energiesystemen in de bebouwde omgeving kan testen, valideren en demonstreren.
De complexiteit van nieuwe renovatieoplossingen (bv. prefab renovatiegevels met geïntegreerde ventilatiesystemen), integrale energiesystemen (bv. plug & play HVAC-modules met geïntegreerde thuisbatterij en energiemanagementsysteem) en de mogelijke impact hiervan op het binnenmilieu, kan immers niet in een traditioneel labo worden nagebootst. Een testomgeving met eigenschappen gelijkaardig aan bestaande woningen, maar met flexibele invulling, zal worden opgebouwd. Redundante technieken (bijvoorbeeld zowel vloerverwarming als radiatoren, zowel ketels als warmtepompen, diverse ventilatiesystemen, diverse technieken voor hernieuwbare energieopwekking, etc.) laten toe een grote diversiteit aan configuraties te creëren.
Deze infrastructuur zal toegankelijk zijn voor bedrijven om hun innovatieve producten en diensten full-scale en real-life te testen, optimaliseren en demonstreren in veilige en gecontroleerde omstandigheden. Er wordt beoogd diverse partners samen te laten werken om de interactie van meerdere innovaties te analyseren, hetgeen kan leiden tot geoptimaliseerde totaaloplossingen waar diverse diensten en technische systemen worden gecombineerd.
De THOREAQ infrastructuur zal de Vlaamse renovatiemarkt en energietransitie versnellen, belangrijke kostenreducties en kwaliteitsverbeteringen in gebouwen katalyseren, en het ecosysteem van betrokken bedrijven aanzienlijk versterken in innovatiekracht en exportpotentieel.
Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek
01-11-2021 tot 31-12-2023
bouw, energie, luchtkwaliteit, renovatie
React-EU: groen, digitaal en veerkrachtig herstel
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact