De voorbije jaren werd duidelijk dat de hopteelt sterk te lijden heeft onder het veranderende klimaat. Vooral de droogte, en soms extreme temperaturen tijdens het groeiseizoen, hebben een nefaste invloed op de opbrengsten en kwaliteit van de hop. Daarnaast hebben de klimaatverandering en stijgende temperaturen ook gevolgen voor de verspreiding van plagen en de ontwikkeling van ziekten.
Bovendien zijn de telers zich steeds meer bewust van de noodzaak om duurzame teelttechnieken in te voeren en om het gebruik van synthetische meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken.
Om al deze uitdagingen het hoofd te bieden, zijn hoptelers aan beide zijden van de grens actief op zoek naar oplossingen en innovatieve teelttechnieken. Om de moeilijkheden bij de overgang naar deze nieuwe teelttechnieken te beperken, moeten de telers worden ondersteund om hun bedrijf veilig te stellen, aangezien er nog veel vragen onbeantwoord zijn over de haalbaarheid, de toepassing, de doeltreffendheid, de prijs, enz. van deze nieuwe teelttechnieken.
Via dit project wordt een grensoverschrijdende samenwerking ondersteund die gericht is op de ontwikkeling en promotie/demonstratie van innovatieve teelttechnieken voor een meer veerkrachtige en duurzame hopteelt in een veranderend klimaat. Kennisuitwisseling en grensoverschrijdende bezoeken tussen de 3 regio’s staat hierbij centraal.
Dit project is noodzakelijk om de hopteelt in het grensgebied in stand te houden, deze verder te ontwikkelen en concurrerend te houden met de grote hopproducerende gebieden.
Om de hopteelt aan de risico’s verbonden aan de klimaatverandering aan te passen, zal onderzocht worden welke innovatieve teelttechnieken kunnen ingezet worden om water- en hittestress bij hop te voorkomen en welke technieken het best inzetbaar zijn.
Er zullen enkele technieken (irrigatie, bedekking tussen de rijen en effect van variëteit) worden geselecteerd die in de grensregio op praktijkhoppercelen zullen worden toegepast. Het effect van deze verschillende technieken zal objectief beoordeeld worden om enerzijds de impact op de warmte in het gewas te kennen en anderzijds ook de impact op waterhuishouding van de plant na te gaan.
Ook de impact van de irrigatie op de ontwikkeling en/of bevordering van mogelijke ziektes in de hop zal worden nagegaan en tot slot ook de impact op de opbrengst en kwaliteit van de hop. Met het oog op het rationeel gebruik van watervoorraden, zal er ook worden gekwantificeerd hoeveel de minimale hoeveelheid water is die hop in de grensregio nodig heeft en op welke tijdstippen deze het beste ter beschikking gesteld worden van de hopplant.