
Unlocking Digital Potential (UDP) boost digitalisering van kmo’s door in te zetten op een betere ontsluiting van onderzoeksresultaten bij de West-Vlaamse hogescholen. De innovatiecapaciteit binnen Howest en VIVES wordt versterkt via (1) de uitbouw van een doorzoekbaar innovatieportfolio met bijhorende demo’s en (2) de ontwikkeling van een duurzame interne valorisatiemethodologie.
De mate waarin er aandacht is voor de valorisatie van (digitale) onderzoeksresultaten is op vandaag te afhankelijk van zowel de individuele projectopzet (zoals TETRA, COOCK ...) als de onderzoekers. Om meer impact te kunnen genereren is een structurele focus op duurzame valorisatie nodig. Net zoals wetenschapscommunicatie al meer aandacht kreeg dient ook valorisatie van onderzoeksresultaten een vast onderdeel te worden van elk onderzoeksplan. Via een organisatiebrede methodiek zullen resultaten uit verschillende projecten laagdrempelig beschikbaar worden gesteld. Deze generieke onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden voor vervolgonderzoek, dienstverlening, ondernemerschap of als bronmateriaal voor het reguliere onderwijs en leven lang leren activiteiten. Aandacht voor schaalbaarheid en marktpotentieel van onderzoeksresultaten zijn hierin kernbegrippen. De resultaten worden gebundeld in een doorzoekbare databank als onderbouw voor het digitaal innovatieportfolio.
Unlocking Digital Potential ondersteunt de hogescholen om hun dienstverlening te verbeteren en op die manier het zogenaamde transformatiefalen te verhelpen. Het project zet in op:
Het project moet ertoe leiden dat minder onderzoeksresultaten op de plank blijven liggen en meer effectief geïmplementeerd worden in het werkveld, specifiek bij kmo’s. Belangrijk om te vermelden is dat de effectieve begeleiding van bedrijven en de implementatie van innovatieoplossingen zelf geen deel uitmaken van dit dossier. Daarvoor kunnen de reguliere financieringskanalen, waaronder VLAIO-instrumenten zoals kmo-groei portefeuille, Contract Ondernemerschap alsook Blikopener, gebruikt worden.
De inbedding van het project en het partnerschap in een duurzaam regionaal ecosysteem zal ervoor zorgen dat zowel de ondernemingen als hogescholen en universiteiten gestimuleerd worden om ook na de projectperiode te blijven samenwerken. Het innovatieportfolio zal via dit valorisatienetwerk een brede disseminatie kennen.
Dit dossier maakt deel uit van een projectpartnerschap met de dossiers Infopunten duurzame digitale innovatie (EFRO P2060 (Howest) en P2072 (VIVES)). De synergie tussen de projecten wordt toegelicht in de bijlage ‘grafische voorstelling verhouding dossiers’.
Hogeschool West-Vlaanderen, Vlaamse autonome hogeschool, Katholieke Hogeschool VIVES Noord, Katholieke Hogeschool Vives Zuid, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen, Technische Universitaire Alliantie voor economische transformatie in West-Vlaanderen
02-09-2024 tot 31-08-2027
data, digitalisering, innovatie
Digitalisering
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact