Experimenteer en demonstreer op Kamp C
Kamp C brengt al 20 jaar de bouwketen samen. Met de organisatie van adviestrajecten, opleidingen, rondleidingen, de realisatie van het circulair kantoorgebouw ‘t Centrum en de installatie The Exploded View Beyond Building (EVBB) heeft Kamp C de laatste jaren de transitie naar duurzaam bouwen aangejaagd. De organisatie is hierdoor een aantrekkingspool geworden voor innovatieve bouwactoren uit heel Vlaanderen.
De EVBB-installatie bevat meer dan 100 biogebaseerde materialen en is een unieke combinatie van verhalen, materialen, methodes en onderzoek. 1400 bezoekers hebben sinds de opening (eind maart 2023) een rondleiding gekregen in dit paviljoen. Dit succes toont aan dat er op de Kamp C site nog veel meer potentieel is, maar tevens groeit het besef dat het aanbod van ecologische alternatieven voor klassieke (vaak met negatieve milieu-impact) bouwmaterialen nog zeer beperkt is. Binnen het investeringsproject van GTI Kempen staat de ontwikkeling van een Vlaams innovatiecentrum centraal, waarbij de nadruk wordt gelegd op de cocreatie van biogebaseerde bouwmaterialen tussen bedrijven uit de bouw- en landbouwsector, evenals kennisinstellingen.
Het innovatiecentrum zal via een incubatorwerking startende en innoverende bedrijven ondersteunen door hen te verbinden met investeerders en subsidiekanalen, door netwerkmogelijkheden te faciliteren, door opleiding en advies te geven en door een testomgeving aan te bieden. Bedrijven komen hier in contact met onderzoeksinstellingen en onderzoekers worden gestimuleerd om hun resultaten te valoriseren. De volledige site van Kamp C biedt een omgeving aan die gericht is op duurzame demonstraties van de bedrijven en onderzoekers. Dit ecosysteem en bijhorende clusterorganisatie helpt starters en innoverende bedrijven om hun ideeën rond biogebaseerde bouwmaterialen te ontwikkelen, op te schalen en versneld op de markt te brengen.
Tegelijkertijd zet dit project ook in op een omschakeling in de landbouw – een sector in crisis. Door klimaatverandering ondervinden zij steeds meer last van droogte en groeit het besef van overbemesting en vervuiling. Organische reststromen en bepaalde gewassen kunnen als grondstof voor bouwmaterialen dienen, waarbij deze gewassen vaak geteeld kunnen worden in overstroombare of natte gebieden, of net meer droogteresistent zijn.
Ook bouwbedrijven en bedrijven uit de maakindustrie voelen steeds meer de noodzaak om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en de omslag te maken naar een positieve impact op milieu en klimaat. In Vlaanderen bestaat nog geen locatie waar de ganse ontwikkelingsketen (landbouw, maak en bouw) van biogebaseerde bouwmaterialen samenkomt en waar innovatie rond het thema kan plaatsvinden. Het innovatiecentrum zal deze inhoudelijke rol opnemen voor Vlaanderen, en tegelijkertijd de innovatiecapaciteit voor specifiek de Kempen verhogen. Het innovatiecentrum richt zich op het versnellen van innovatie, het op de markt brengen van nieuwe producten en de uitbouw van het innovatie-ecosysteem. Hierdoor wordt niet alleen de CO2-uitstoot verminderd, maar ook onze afhankelijkheid van eindige bronnen en grondstoffen gereduceerd.
Autonoom Provinciebedrijf Kamp C
01-11-2023 tot 31-10-2026
biogebaseerde economie, bouw
Onderzoek en Innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact