Dit project heeft als doel een onafhankelijk Vlaams onderzoekslabo naar micropitting uit te bouwen, op basis van efficiënte data productie-, visualisatie- en analyseapparatuur. Micropitting is een microscopisch schadefenomeen dat optreedt bij snel bewegende onderdelen en komt meer en meer voor bij windturbines en elektromotoren. In het kader van de energietransitie is doorgedreven onderzoek naar micropitting gewenst om de efficiëntie en levensduur van deze onderdelen te verhogen.
Dankzij een innovatieve labosetup zal men op een versnelde manier micropitting testen kunnen ontwikkelen en aanbieden aan industriële stakeholders. De Europese Green Deal en Reach wetgeving maken dat ongeveer 30%[1] van de huidige industriële smeermiddelen in de komende 10-15 jaar zal moeten vervangen worden door nieuwe formuleringen. Dit in combinatie met de explosieve groei van windturbines, elektrische voertuigen en elektromotoren voor industriële toepassingen, maakt dat de vraag naar doorgedreven onderzoek omtrent het vermijden van micropitting sterk aan het toenemen is.
De opstart van een onafhankelijk onderzoekslabo biedt een opportuniteit aan Vlaanderen om knowhow op te bouwen en onafhankelijke data te verzamelen. Het zal ook beschikbaar worden gesteld aan derden in de vorm van contractonderzoek en ten dienste kunnen staan van academisch onderzoek. De unieke combinatie van beide instrumenten laat niet enkel toe om veel efficiënter dan voorheen micropitting fenomenen te analyseren, maar beide instrumenten kunnen ook onafhankelijk van elkaar gebruikt worden in toekomstige onderzoeksdomeinen.
[1]NextLube conference, Dusseldorf April 2023, keynote lecture Dr. Lutz Lindemann, Fuchs Petrolub SE
Falex Tribology NV
01-09-2023 tot 31-12-2023
Onderzoek en innovatie
Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact